• Home
 • Nieuws
 • Rentmeesterschap en goed bestuur in Familiebedrijf (1)
25
november
2015

Rentmeesterschap en goed bestuur in Familiebedrijf (1)

Er wordt ons bij ProMissie vaak gevraagd wat wij onder goed bestuur verstaan. Eerlijk gezegd vind ik dat best een lastige vraag. Ik ben er eens over gaan nadenken. Waarom valt deze vraag zo moeilijk te beantwoorden?

Is dat omdat ‘goed bestuur’ een te breed begrip is en daardoor ongrijpbaar? Of heeft het wellicht te maken met het karakter van dé ondernemer. Dat is in mijn ogen een ras optimist met de focus op het oplossen van problemen. Dé ondernemer denkt misschien wel vooruit, maar vindt het knap lastig om stil te staan bij ontwikkelingen die zijn bedrijf ondermijnen – op de korte, én op de lange termijn. Een heel menselijke eigenschap overigens.

Al nadenkend schoot mij het begrip “rentmeesterschap” te binnen. Als ik dat nou eens verbond aan de term ‘goed bestuur’. Dat zette mij in elk geval op het juiste spoor. Rentmeesterschap is immers niets anders dan je actief inzetten voor het beheer van ontvangen middelen, met het doel deze later in een betere staat door te geven.

Koppelen we goed rentmeesterschap aan het familiebedrijf, onze corebusiness, dan valt het kwartje ineens. Rentmeesterschap betekent kort gezegd dat je als familiebedrijf van generatie op generatie goed omgaat met het beschikbare familiekapitaal. En even voor de duidelijkheid, ik heb het dan niet alleen over de financiën, maar ook over het menselijke kapitaal. Dus zodanig omgaan met je medewerkers, dat je ook op de lange termijn van hun inzet en kennis kunt profiteren.
Laatst las ik ergens dit: “We erven dit bedrijf niet alleen van ouders, we lenen het ook van onze kinderen”. Een heel rake typering van rentmeesterschap als je het mij vraagt, want het gaat over continuïteit op de lange termijn. En dat vanuit een duurzaam perspectief.

Kijk, zo gaat het begrip “goed bestuur” veel meer leven. In mijn volgende blog staat de logische vervolgvraag centraal: hoe geef je goed rentmeesterschap vorm?

Piet Spruijtenburg RAB – ProMissie
Partner – senior adviseur

Piet is binnen ProMissie nauw betrokken bij de ontwikkeling van producten/kennisgebieden en werkt met veel plezier te midden van familiebedrijven in het MKB. Zo bouwde hij ruime ervaring op bij de advisering van familiebedrijven. Als senior consultant helpt hij met name de betrokken familieleden goede afspraken te maken op het terrein waar familie en bedrijf elkaar raken, terwijl hij ook adviseert bij de opzet van opvolgingsplannen en familiestatuten terwijl hij zelf diverse opvolgingsprocessen begeleidt.


Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

Praktijkcase

Mieke:  “Het familiebedrijf kost veel.”
"Een familiebdrijf hebben heeft zo zijn voor en nadelen. We hebben het goed en aan geld is er geen gebrek. Aan de andere kant kost het bedrijf heel veel tijd en dat kan ten koste gaan van het gezin. En als moeder sta ik er altijd tussenin, tussen het bedrijf en mijn gezin, en dat vind ik wel eens lastig.”
Lees meer...

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.