24
september
2019

Vechten we elkaar de tent uit?

familie mediationWaarom mediation in het familiebedrijf anders moet
Conflicten in de familiekring zijn niet fijn. Zeker niet wanneer je als familie ook nog met elkaar samenwerkt in het familiebedrijf. Kleine onenigheden kunnen soms uitgroeien tot grote conflicten, waarbij de band en het vertrouwen een flinke deuk op lopen. Of veel erger: familieleden willen elkaar niet meer zien. Als familiebedrijfsadviseurs zien we dat de impact groot is. Niet alleen in de familie, maar ook in het bedrijf. Daarom gaan onze adviseurs bij ProMissie een stap verder dan mediation.

24
juni
2019

Wat is een succesvolle bedrijfsopvolging?

succesvolle bedrijfsopvolging siteTegenwoordig kun je LinkedIn niet openen of er is wel iets wat het label succesvol heeft. Een succesvolle ondernemer die zichzelf presenteert of een succesvolle deal. Is succesvol een modewoord aan het worden en wat houdt succesvol dan in? Als je naar de social media kijkt dan lijkt het alsof succesvol vooral te maken heeft met: veel volgers, het vergaren van rijkdom, een bepaalde maatschappelijke status.

 

26
maart
2019

Noodopvolgplan: morgen kan het te laat zijn!

 

analog art beautiful 963486 siteMarco Borsato zong het al: “Als er nooit meer een morgen zou zijn … Heb je enig idee wat het met je zou doen?” We leven veelal in het heden, alsof het altijd goed gaat. Toch worden we dagelijks opgeschrikt met nieuws over gebeurtenissen die onszelf ook zouden kunnen overkomen. Gebeurtenissen die kunnen leiden tot overlijden, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of waar een andere reden ervoor zorgt dat er gedwongen gestopt moet worden met ondernemen. ProMissie wordt regelmatig gevraagd om advies bij noodopvolging. Dat is altijd maatwerk, alhoewel er vaak wel gelijksoortige elementen en principes in voorkomen.

21
maart
2019

Hoe geef je én ontvang je op een goede manier feedback?

Feedback 3 siteIn onze eerste twee blogs hebben we aandacht gegeven aan de visie of continue feedback de nieuwe norm is en het verschil tussen feedback en kritiek. Maar hoe geef (én ontvang) je nu op een goede manier feedback? Dat is nog een hele kunst. Als je op een verkeerde manier feedback geeft, kan je iemand kwetsen of juist het tegenovergestelde effect bereiken. De goedbedoelde feedback wordt als persoonlijke aanval ervaren en weg is het lerend vermogen.

19
februari
2019

Feedback versus kritiek

Feedback 2 2018Men wil negatieve feedback en kritiek nog weleens over één kam scheren, maar er is toch duidelijk een verschil tussen feedback en kritiek.

Feedback betekent letterlijk terugkoppeling of een evaluerende reactie achteraf. Feedback kan één van de belangrijkste opbouwende vaardigheden in communicatie zijn. Immers, door feedback wordt je zichtbaar, door feedback kun je groeien, wordt er meer rekening met jou gehouden en feedback kan bijdragen aan goede onderlinge relaties.

12
februari
2019

Continue feedback de nieuwe norm?

ChrisvanBeek 8163 siteVerbeteren en vernieuwen kan alleen als je bereid bent je prestaties te evalueren. Dat moet je in eerste instantie zelf doen. Maar daarnaast kan een frisse blik van jouw directe werkomgeving zeer waardevol zijn. Mensen om je heen zien soms patronen, die voor jou ingesleten zijn, vanuit een ander perspectief. De jaarlijkse functioneringsgesprekken die een medewerker had met zijn leidinggevende zijn op hun retour. Medewerkers willen vaker feedback en daarom zijn apps voor het geven van feedback in zwang.

17
december
2018

Werken in het familiebedrijf: Wie wil die mag?

FamilieOver kinderen, neefjes en nichtjes met ambities...
Onlangs werden we benaderd door een familie over het dilemma 'werken in het familiebedrijf'. Een vraagstuk dat regelmatig op ons bord komt. Het familiebedrijf bestond al enkele generaties en werd geleid door verschillende familiestaken, bestaande uit de kleinkinderen van de oprichters. Deels broers en zussen, deels neven en nichten.

04
juli
2018

Familiebedrijf: klaar met ruzie en gezeur

Ruzie in de familie? Dat willen we niet! In veel familiebedrijven gaat samenwerken niet vanzelf. En het wordt al helemaal spannend als het gaat over bedrijfsoverdracht! Natuurlijk zijn geschiktheid van de opvolger, de juiste prijs en een goede juridische en fiscale afwikkeling belangrijk. Maar waar het echt om draait, is de relatie tussen overdrager, opvolger en de overige familieleden.

04
oktober
2017

Moeders hebben een bijzondere positie in familiebedrijf

De afgelopen jaren nemen steeds meer jonge vrouwen deel aan ons Leerwerktraject Bedrijfsopvolging. Inmiddels is een aantal van de cursisten ook moeder geworden en dat heeft invloed op hun rol binnen het familiebedrijf. Zij zijn niet alleen moeder en partner, maar spelen ook een actieve rol binnen het bedrijf. Bij ProMissie zien we al langer een bijzondere aandacht voor en beweging van vrouwen in het familiebedrijf. In Nederland, maar ook internationaal, zijn steeds meer moeders (mede)eigenaar van familieondernemingen. Daarom schenk ik graag aandacht aan de bijzondere positie van moeders in het traditionele familiebedrijf.

13
januari
2016

Rentmeesterschap en goed bestuur in Familiebedrijf (2)

Wat is goed rentmeesterschap? Bij ProMissie werken wij graag mee aan de continuïteit van familiebedrijven. In dat kader heb ik in mijn vorige blog geprobeerd om een definitie te vinden voor het begrip goed bestuur. Ik kwam uit bij de term rentmeesterschap vanwege de focus op de lange termijn.

22
januari
2016

Hebben familiebedrijven toekomst? Wie wordt uw bedrijfsopvolger?

Diverse universitaire onderzoeken laten zien dat familiebedrijven voor een flinke uitdaging staan. De ondernemer die het bedrijf gestart is, heeft dit meestal gedaan uit een bepaalde bevlogenheid. Maar dit wil niet automatisch zeggen dat mogelijke opvolgers in de familie dezelfde bevlogenheid of capaciteiten hebben. Daarnaast hebben veel ondernemers ook geen idee van de waarde van het bedrijf.

25
november
2015

Rentmeesterschap en goed bestuur in Familiebedrijf (1)

Er wordt ons bij ProMissie vaak gevraagd wat wij onder goed bestuur verstaan. Eerlijk gezegd vind ik dat best een lastige vraag. Ik ben er eens over gaan nadenken. Waarom valt deze vraag zo moeilijk te beantwoorden?

29
juni
2015

Hoe stimuleer je op gezonde en ongedwongen wijze de toekomstige bedrijfsopvolgers van het familiebedrijf?

Foto blogDe afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er minder opvolgers in het familiebedrijf zich aandienen. Dit wordt ook vaak in onderzoeken bevestigd. Het betekent een rechtstreekse bedreiging voor het familiebedrijf. Het is boeiend en uitdagend om te weten welke factoren hier ten grondslag aan liggen. Als ProMissie vinden we het onze missie om ter ondersteuning van onze advisering ons hierin te verdiepen en dit te onderzoeken om zo wellicht deze tendens om te buigen dan wel ouders geschikte tips en informatie te geven. Wij, en gelukkig velen met ons,  vinden het familiebedrijf immers een duurzame basis voor onze (regionale) economie.

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda
    
   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.