26
oktober
2021

Samenwerking met andere bedrijven om innovatie en groei te bewerkstelligen, kans of bedreiging?

agreement black business 943630Samenwerking met lokale partners uit dezelfde sector heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor familiebedrijven. Door persoonlijke en langdurige relaties zijn netwerken ontstaan waar familiebedrijven een voordeel mee hebben opgebouwd ten opzichte van niet-familiebedrijven. In de huidige tijd waarin innovatie en nationale grenzen economisch vervagen, lijkt het alsof deze netwerken hun waarde beginnen te verliezen. Hoe zorg je dan als bedrijf dat je blijft innoveren en groeien?

08
december
2020

De balans opgemaakt: familiebedrijven en werkgeverschap

20201208 familiebedrijven werkgeverHet beeld dat bestaat van familiebedrijven is dat zij één grote familie zijn waar de werknemers ook onderdeel van zijn. Werknemers werken vaak al jaren bij het bedrijf en horen bij wijze van spreken tot het interieur. Een familiebedrijf als werkgever biedt zekerheid en stabiliteit. Daarnaast hebben familiebedrijven het imago sociaal te zijn en compassie te hebben met hun medewerkers: er zou meer ruimte zijn om goed voor werknemers te zorgen, terwijl niet familiebedrijven zakelijker zouden zijn. Maar klopt dit beeld eigenlijk wel?

26
augustus
2020

Het zwarte gat

20200826 adviseur lezenOnlangs las ik een interview met wielrenner Michael Boogerd in Veronica Magazine. Michael heeft een bijzondere sportcarriére als profwielrenner gehad met mooie overwinningen en successen in de Tour de France en de Amstel Goldrace. Er kwam een smet op zijn succesvolle carrière door het bekendworden van zijn dopinggebruik.

 

15
juli
2020

Is er behoefte aan een ander soort leiderschap in crisistijd?

20200715 leiderschapAfgelopen periode is er flink beroep gedaan op de zichtbaarheid van leiderschap binnen bedrijven. Van de één op de andere dag kwamen activiteiten stil te liggen, medewerkers werk(t)en zoveel als mogelijk thuis. Overeind blijven als bedrijf is de eerste prioriteit. Een flink dosis daadkracht is hierbij cruciaal. Daarnaast is een andere cruciale factor oog hebben voor je medewerkers, hoe houden je medewerkers zich staande tijdens de crisis? Je mensen maken je bedrijf tenslotte. Hoe je met hen in verbinding blijft, maakt het verschil.

07
juli
2020

Werken in het familiebedrijf: Wie wil die mag?

FamilieOver kinderen, neefjes en nichtjes met ambities...
Onlangs werden we benaderd door een familie over het dilemma 'werken in het familiebedrijf'. Een vraagstuk dat regelmatig op ons bord komt. Het familiebedrijf bestond al enkele generaties en werd geleid door verschillende familiestaken, bestaande uit de kleinkinderen van de oprichters. Deels broers en zussen, deels neven en nichten.

09
juni
2020

Hoe beweegt jouw onderneming mee in deze veranderende wereld?

20200525 adviseur in actie scenario planningIn een constant veranderende economie is de markt voor jouw bedrijf niet altijd voorspelbaar en kunnen er soms drastische wendingen in de bedrijfsvoering plaatsvinden, zoals nu in deze coronacrisis. Het is goed om daar over na te denken, een beeld te vormen van welke opties je hebt en daarop verschillende strategieën te ontwikkelen. Dit denkproces geeft flexibiliteit en stelt in staat om snel en accuraat te handelen als er iets verandert. Ad hoc beslissingen zijn namelijk niet altijd de beste.

Scenario tools aanvragen

08
juni
2020

De petten van vrouwen in het familiebedrijf

Vrouwen siteDe afgelopen jaren nemen steeds meer jonge vrouwen deel aan ons Leerwerktraject Bedrijfsopvolging. Inmiddels is een aantal van de cursisten ook moeder geworden en dat heeft invloed op hun rol binnen het familiebedrijf. Zij zijn niet alleen moeder en partner, maar spelen ook een actieve rol binnen het bedrijf. Bij ProMissie zien we al langer een bijzondere aandacht voor en beweging van vrouwen in het familiebedrijf. In Nederland, maar ook internationaal, zijn steeds meer vrouwen (mede)eigenaar van familieondernemingen. Daarom schenk ik graag aandacht aan de bijzondere positie van vrouwen in het traditionele familiebedrijf.

01
april
2020

Veilig gehecht – Soepel overgedragen?

Familiebedrijf siteFamiliebedrijven vormen een belangrijk deel van de economie in Nederland: ze zijn verantwoordelijk voor de helft van het BNP en de helft van alle werknemers in Nederland is werkzaam bij een familiebedrijf. Grote uitdaging voor familiebedrijven is de overdracht naar de volgende generatie. Die overdracht blijkt vaker niet, dan wel succesvol te verlopen. Naast de persoonlijke drama’s die dit met zich meebrengt voor de betrokken families, raken jaarlijks zo’n 50.000 werknemers door een verkeerd gelopen overdracht hun baan kwijt. Dat maakt het slagen van de overdracht van groot economisch en sociaal belang.

27
februari
2020

Is overname van een familiebedrijf wel haalbare kaart?

driecirkelmodelDe cijfers liegen er niet om. Maar 30% van de familiebedrijven overleeft de eerste generatie, daarna lopen de percentages snel af en maar 3% van alle familiebedrijven bestaat nog na de derde generatie. Het lijkt wel alsof een succesvolle bedrijfsoverdracht bijna onmogelijk is. De grap dat familiebedrijven door de eerste generatie worden opgebouwd, door de tweede worden voortgezet en door de derde generatie ten gronde worden gericht, lijkt dus geen grap. Niet bepaald een geruststellende gedachte als je overweegt het familiebedrijf over te dragen of over te nemen. Is het mogelijk om een toekomstbestendige overdracht te doen?

15
januari
2020

De zwakste schakel

artikel teambuidling2Een joods gezegde luidt: “Ik wens je veel personeel!” Dat zou je dan iemand toewensen die je niet mag, omdat veel personeel blijkbaar synoniem is aan veel zorgen. Maar zo is het natuurlijk niet in uw bedrijf. Uw team versterkt uw onderneming en brengt de bedrijfsgroei tot grote hoogten. Uw team werkt optimaal samen en waardeert elkaar. Uw team staat als één man achter de bedrijfsstrategie, buigt moeiteloos mee met veranderingen en knokt ervoor om zwakten in het bedrijf om te zetten in sterkten. Of niet…? 
 
Wat kunt u als DGA doen om met uw team een krachtig bedrijfsinstrument in handen te hebben? Hoe kunt u personeel behouden? Hoe kunt u in uw personeel investeren en hoe kunt u iedereen in zijn kracht zetten en waarderen om zijn of haar talenten?
 

01
november
2019

Hoe stimuleer je op gezonde en ongedwongen wijze de toekomstige bedrijfsopvolgers van het familiebedrijf?

Foto blogDe afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er minder opvolgers in het familiebedrijf zich aandienen. Dit wordt ook vaak in onderzoeken bevestigd. Het betekent een rechtstreekse bedreiging voor het familiebedrijf. Het is boeiend en uitdagend om te weten welke factoren hier ten grondslag aan liggen. Als ProMissie vinden we het onze missie om ter ondersteuning van onze advisering ons hierin te verdiepen en dit te onderzoeken om zo wellicht deze tendens om te buigen dan wel ouders geschikte tips en informatie te geven. Wij, en gelukkig velen met ons,  vinden het familiebedrijf immers een duurzame basis voor onze (regionale) economie.

24
september
2019

Vechten we elkaar de tent uit?

familie mediationWaarom mediation in het familiebedrijf anders moet
Conflicten in de familiekring zijn niet fijn. Zeker niet wanneer je als familie ook nog met elkaar samenwerkt in het familiebedrijf. Kleine onenigheden kunnen soms uitgroeien tot grote conflicten, waarbij de band en het vertrouwen een flinke deuk op lopen. Of veel erger: familieleden willen elkaar niet meer zien. Als familiebedrijfsadviseurs zien we dat de impact groot is. Niet alleen in de familie, maar ook in het bedrijf. Daarom gaan onze adviseurs bij ProMissie een stap verder dan mediation.

24
juni
2019

Wat is een succesvolle bedrijfsopvolging?

succesvolle bedrijfsopvolging siteTegenwoordig kun je LinkedIn niet openen of er is wel iets wat het label succesvol heeft. Een succesvolle ondernemer die zichzelf presenteert of een succesvolle deal. Is succesvol een modewoord aan het worden en wat houdt succesvol dan in? Als je naar de social media kijkt dan lijkt het alsof succesvol vooral te maken heeft met: veel volgers, het vergaren van rijkdom, een bepaalde maatschappelijke status.

 

26
maart
2019

Noodopvolgplan: morgen kan het te laat zijn!

 

analog art beautiful 963486 siteMarco Borsato zong het al: “Als er nooit meer een morgen zou zijn … Heb je enig idee wat het met je zou doen?” We leven veelal in het heden, alsof het altijd goed gaat. Toch worden we dagelijks opgeschrikt met nieuws over gebeurtenissen die onszelf ook zouden kunnen overkomen. Gebeurtenissen die kunnen leiden tot overlijden, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of waar een andere reden ervoor zorgt dat er gedwongen gestopt moet worden met ondernemen. ProMissie wordt regelmatig gevraagd om advies bij noodopvolging. Dat is altijd maatwerk, alhoewel er vaak wel gelijksoortige elementen en principes in voorkomen.

21
maart
2019

Hoe geef je én ontvang je op een goede manier feedback?

Feedback 3 siteIn onze eerste twee blogs hebben we aandacht gegeven aan de visie of continue feedback de nieuwe norm is en het verschil tussen feedback en kritiek. Maar hoe geef (én ontvang) je nu op een goede manier feedback? Dat is nog een hele kunst. Als je op een verkeerde manier feedback geeft, kan je iemand kwetsen of juist het tegenovergestelde effect bereiken. De goedbedoelde feedback wordt als persoonlijke aanval ervaren en weg is het lerend vermogen.

[12  >>  
  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   ProMissie Zuid-Veluwe
   Molenparkweg 30-A Lunteren

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.