STAK-bestuur

De STAK, STichting AdministratieKantoor, is bij familiebedrijven een bekend bestuursorgaan. Het bestuur vertegenwoordigt diegenen die hun aandelen hebben gecertificeerd en de zeggenschap bij het bestuur hebben neergelegd. In de praktijk wordt de STAK betrokken bij strategische beslissingen en heeft zij daardoor een effectieve adviesfunctie.

Splitsing zeggenschap en belang
Bij de instelling van een STAK is er sprake van certificering van de aandelen. Daardoor worden zeggenschap en economisch belang gesplitst:

 • de zeggenschap op de aandelen komt bij het bestuur van de STAK
 • het economisch belang blijft bij de certificaathouders

Overdracht en continuïteit
De STAK heeft meerdere voordelen, bijvoorbeeld:

 • bij de geleidelijke overdracht van een onderneming. Door certificeren van aandelen via een STAK kunnen de aandelen geleidelijk worden overgedragen. De bedrijfsopvolgers kunnen zich via certificaten inverdienen, zonder dat er direct zeggenschap ontstaat. De opvolger kan gaandeweg worden opgenomen in het bestuur van de STAK en daarna in het bestuur van de vennootschap.
 • de STAK zorgt voor continuïteit bij overlijden. Zonder certificering zouden de aandelen na het overlijden van de aandeelhouder vererven naar zijn erfgenamen. Deze erfgenamen zouden dan gezamenlijk het beleid binnen de vennootschap gaan bepalen. Dat is niet altijd wenselijk. Zolang de ondernemer/aandeelhouder leeft, ligt het voor de hand dat hij zelf – al dan niet met anderen – het stemrecht uitoefent. In de statuten van de STAK wordt vervolgens in zijn opvolging bij overlijden voorzien.

ProMissie adviseert bij het vormgeven van de STAK als het gaat om de inrichting van de rechtspersoon. Ook kunnen wij ondersteuning bieden bij het bemensen van de STAK, door bijvoorbeeld de weving en selectie uit handen te nemen.

e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adriaan.lr - website

Direct contact?
Adriaan Westerveld:
06-20625499
Stuur Adriaan een e-mail

Prakijkcase

Joost, DGA: “Door professionalisering sterkere concurrentiepositie”
ProMissie staat het familiebedrijf ter zijde bij het versterken van de bedrijfsvoering en bij cruciale besluiten. Directeur-eigenaar Joost: “Dankzij ProMissie kunnen we goed sturen in de ontwikkelingen en lopen we vooruit op de zaken.” 
Lees meer...

Kennisartikel

Rentmeesterschap en goed bestuur in het familiebedrijf (2)
Wat is goed rentmeesterschap? Bij ProMissie werken wij graag mee aan de continuïteit van familiebedrijven. In dat kader heb ik in mijn vorige blog geprobeerd om een definitie te vinden voor het begrip goed bestuur. Ik kwam uit bij de term rentmeesterschap vanwege de focus op de lange termijn.
Lees meer...

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website