12
februari
2019

Continue feedback de nieuwe norm?

ChrisvanBeek 8163 siteVerbeteren en vernieuwen kan alleen als je bereid bent je prestaties te evalueren. Dat moet je in eerste instantie zelf doen. Maar daarnaast kan een frisse blik van jouw directe werkomgeving zeer waardevol zijn. Mensen om je heen zien soms patronen, die voor jou ingesleten zijn, vanuit een ander perspectief. De jaarlijkse functioneringsgesprekken die een medewerker had met zijn leidinggevende zijn op hun retour. Medewerkers willen vaker feedback en daarom zijn apps voor het geven van feedback in zwang.

Nieuwe norm
Is continue feedback de nieuwe norm? We zijn inmiddels gewend om in no time van alles te beoordelen: onze vakantie, de helpdesk, de service van Albert Heijn. En ook op de werkvloer is er de wens voor meer transparantie en voortdurende terugkoppeling. Om dan aan het einde van de dag via een appje even aan te geven hoe je je voelt, is een laagdrempelige manier om feedback te geven en te ontvangen. Het bedrijf krijgt tevens een geweldige hoeveelheid informatie. Deze informatie geeft een vollediger beeld van het bedrijf.

Verbinden van het team
Feedback geven en ontvangen is een mooi en nuttig proces. Het brengt een team dichter bij elkaar en resultaten naar een hoger niveau. Kijk bijvoorbeeld naar Spotify. Spotify kent veel van dezelfde uitdagingen waar menig klassieke organisatie ook voor staat: zorgen dat je voorop blijft lopen. Ze creëerden daarom een ‘open feedback platform’ waarin alle persoonlijke doelen van medewerkers op alle niveaus (inclusief het management) van de organisatie transparant werden gemaakt. Het werd daarmee duidelijk wie verantwoordelijk was voor welke projecten, er kon feedback gegeven worden en er ontstonden samenwerkingen in de vorm van projectteams. Het resultaat: mensen kregen een grote vrijheid om zelf in te vullen hóé ze hun werk deden, wat ervoor zorgde dat medewerkers een grote verantwoordelijk ervoeren. En als mensen wat minder in hun vel zaten dan werd training en coaching ingezet.

Continue feedback zaligmakend?
Toch kun je je afvragen of er niet iets verloren gaat door de inzet van technologie. Het risico bestaat dat men niet meer met elkaar in gesprek gaat. Cruciaal in het geven en ontvangen van feedback is veiligheid en vertrouwen. De veiligheid om te kunnen zeggen wat je dwars zit, waar je mee bezig bent, waar je tegenaan loopt, wat je wensen zijn. Het vertrouwen dat deze informatie niet verkeerd gebruikt wordt of wellicht tegen je gebruikt wordt. In een persoonlijk gesprek zie je hoe je woorden opgepakt worden en wat het met de ander doet.

Daarnaast is het van belang dat fouten niet afgestraft worden. Als de medewerker het gevoel heeft dat fouten maken negatieve consequenties heeft, zal er geen basis van vertrouwen zijn om open te zijn. Fouten zullen weggemoffeld worden en het lerend vermogen wordt hierdoor onderuit gehaald. Dit betekent overigens niet dat er een vrijbrief is voor de medewerker om bewust fouten te maken of zaken af te raffelen.

Kunnen we stellen dat continue feedback de nieuwe norm is? Wij zien zeker de voordelen in van continue feedback. Maar wel met bovengenoemde randvoorwaarden: veiligheid, vertrouwen en ruimte om fouten te mogen maken.

Wat is jouw visie op continue feedback? Mail ons gerust jouw reactie.

In onze volgende blog zullen we onze visie geven over feedback versus kritiek. Stay tuned.

Piet.lr - website

bobb logoDirect contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   ProMissie Veluwe 
   Kostersweg 29 Loenen

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.