24
juni
2019

Wat is een succesvolle bedrijfsopvolging?

succesvolle bedrijfsopvolging siteTegenwoordig kun je LinkedIn niet openen of er is wel iets wat het label succesvol heeft. Een succesvolle ondernemer die zichzelf presenteert of een succesvolle deal. Is succesvol een modewoord aan het worden en wat houdt succesvol dan in? Als je naar de social media kijkt dan lijkt het alsof succesvol vooral te maken heeft met: veel volgers, het vergaren van rijkdom, een bepaalde maatschappelijke status.

 

Succesvol versus duurzaam
In onze praktijk begeleiden we regelmatig familiebedrijven bij de bedrijfsopvolging. Ook hier zie je regelmatig de term succesvolle bedrijfsopvolging voorbij komen. Wanneer spreken wij van een succesvolle bedrijfsopvolging en kun je niet beter spreken van een duurzame bedrijfsopvolging?
Bij een succesvolle bedrijfsopvolging wordt vooral gekeken naar financieel en fiscaal optimaal resultaat. Terwijl een duurzame bedrijfsopvolging in de praktijk vooral draait om relaties en “gunnen”.  In alle gevallen kan gesteld worden dat een  geslaagde bedrijfsopvolging altijd begint met een goede voorbereiding.

Begin tijdig met het proces van de bedrijfsopvolging
Bij het proces van bedrijfsopvolging komt veel kijken. De juridische structuur zal veranderen als de aandelen worden overgedragen. Door tijdig te beginnen met het proces is er voldoende ruimte om de meest passende juridische structuur te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de bedrijfsopvolgingsregeling of het inrichten van een STAK (stichting administratie kantoor).

Doordat de overdrager uiteindelijk een stapje terug zal gaan doen, zal er ook op organisatorisch gebied het nodige veranderen: managementtaken moeten worden overgedragen en het netwerk van de overdrager is van grote waarde. Hierbij is het van belang dat er gekeken wordt naar de talenten van de beoogd opvolger. Heeft hij alle capaciteiten in huis om alle taken over te nemen? Of is het wenselijk om taken anders in te richten? En waar staat de onderneming over 5 jaar? Zijn dan nog de competenties van de  huidige ondernemer nodig of vraagt de onderneming dan een ander soort leiding? Door tijdig te beginnen kan er in alle rust nagedacht worden over de toekomstvisie van de onderneming, welke talenten de opvolger heeft en of deze aansluiten bij wat de onderneming nodig heeft. Minstens zo bepalend voor een duurzame bedrijfsopvolging is het betrekken van de familie bij het hele proces.

Laat kinderen in alle vrijheid beslissen of ze het familiebedrijf willen overnemen
Voor de ondernemer die zijn onderneming heeft opgebouwd was dit veelal een visie of droom die hij heeft uitgevoerd. Natuurlijk wil hij deze droom graag voortgezet zien. Maar dit kan ook druk leggen op de kinderen. Wellicht hebben ze wel heel andere ambities dan het familiebedrijf voortzetten. Laat ze in alle vrijheid kiezen waar hun ambitie ligt en waar ze blij van worden. Bij een geforceerde bedrijfsopvolging zal dit uiteindelijk in de toekomst ergens gaan wringen. De Talentenontwikkelscan van ProMissie kan hierin uitkomst bieden.

Samenwerken, overdragen, loslaten
En dan als blijkt dat alle lichten in de voorbereidende fase op groen staan? Dan volgt de volgende fase van samenwerken, overdragen, loslaten. De overdrager heeft veel kennis in huis. Hij heeft veelal alle fases van het bedrijf doorlopen. Alle pieken en dalen meegemaakt. Voor een overdrager is het goed om zichzelf voor ogen te houden dat een opvolger waarschijnlijk dingen anders zal aanpakken dan dat hij dat heeft gedaan. Enerzijds omdat iedereen anders in elkaar steekt, anderzijds doordat de organisatie ook verder ontwikkeld is. In deze fase is het van belang om de opvolger mee te nemen in de taken en verantwoordelijkheden die hij over gaat nemen. Neem hem/haar mee naar klanten, leveranciers en leer hem de ins en outs van het bedrijf. Overdragen hoeft niet van de één op andere dag. Wees wel helder in de kaders van taken en verantwoordelijkheden. Als de opvolger voldoende klaar gestoomd is, kan het stokje worden overgedragen.

Voor overdragers kan het moeilijk zijn om los te laten. Het is een emotioneel proces. Het ontwikkelen van vertrouwen in de opvolger en het loslaten van je eigen positie en identiteit. Maar twee kapiteins op één schip werkt niet. Aanvaard je opvolger en richt je op nieuwe dingen.

Wanneer heeft u de grootste kans op een duurzame bedrijfsopvolging?
Natuurlijk is het belangrijk dat het proces financieel, juridisch of fiscaal optimaal is ingericht. De kans op een succesvolle opvolging -of beter gezegd een duurzame bedrijfsopvolging- is groter als het proces in harmonie is verlopen met aandacht voor de wensen, behoeften en emoties van elke betrokkene. En als vader of moeder in alle vertrouwen de werkzaamheden heeft over kunnen dragen en zich los kan maken van het bedrijf, door zich te richten op nieuwe dingen in het leven.

Patricia Hofman site 2018

Direct contact?
Patricia Hofman
tel://06-51983004
Stuur Patricia een e-mail

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.