13
januari
2016

Rentmeesterschap en goed bestuur in Familiebedrijf (2)

Wat is goed rentmeesterschap? Bij ProMissie werken wij graag mee aan de continuïteit van familiebedrijven. In dat kader heb ik in mijn vorige blog geprobeerd om een definitie te vinden voor het begrip goed bestuur. Ik kwam uit bij de term rentmeesterschap vanwege de focus op de lange termijn.

“Rentmeesterschap is niets anders dan je actief inzetten voor het beheer van ontvangen middelen, met het doel deze later in een betere staat door te geven”, zo kon je lezen. Daarmee dringt de onvermijdelijke volgende vraag zich op: wat is goed rentmeesterschap?

Ook daar heb ik mijn gedachten over laten gaan.

Allereerst moeten we ons realiseren dat het besturen van een onderneming een grote verantwoordelijkheid is. Ben jij ondernemer, directeur, lid van de Raad van Commissarissen of Raad van Advies, dan vertel ik je hiermee niets nieuws. Strategievorming, organisatie, leiderschap, coördinatie en controle behoren tot je dagelijkse takenpakket – of zou dat op zijn minst moeten doen.

Ondernemen betekent nu eenmaal risico’s nemen, ook dat is niets nieuws onder de zon. Toch helpt het om je ook te realiseren dat er manieren zijn om deze risico’s op hun waarde te beoordelen. Enkele adviezen:

1. Zorg voor focus van je bedrijfsactiviteiten. Beoordeel van tijd tot tijd of je producten of diensten nog steeds aansluiten bij de behoeften van je klanten en de maatschappij. Welke plaats vervult jouw onderneming in de keten? Welke trends neem je waar? Kortom, kijk en luister naar de wereld om je heen.

2. Zorg voor een goed risicomanagement. Vraag je af welke risico’s de onderneming loopt. Niet alleen in materiële zin (een onfortuinlijke brand, diefstal van gevoelige bedrijfsgegevens, etc. ), maar kijk ook eens naar de immateriële risico’s, zoals het plotseling wegvallen van de ondernemer of de sleutelfunctionaris. Wees daarbij proactief en denk in scenario’s. Vergeet daarbij het gitzwartste niet!

3. Zorg voor deugdelijk bestuur. Zoek goede raadgevers om je heen en durf als ondernemer open te staan voor feedback.

4. Zorg voor een integere bedrijfscultuur. Breng jouw eigen waarden, normen en ethiek over op de organisatie en bespreek deze met je mensen. Geef zelf het goede voorbeeld en communiceer liever te veel dan te weinig.

Niets is zeker in het leven, dat ben ik helemaal met je eens. Maar goed rentmeesterschap levert hoe dan ook tevreden klanten op die jouw betrouwbare en integere manier van zaken doen waarderen. Bovendien verklein je de kans op missers en rampzalige blunders. Je hebt hier immers al over nagedacht en actie op ondernomen.

Kortom, goed bestuur is rentmeesterschap. Dat staat garant voor continuïteit van de onderneming en van het familiebedrijf in het bijzonder.

Succes!

Piet Spruijtenburg RAB – ProMissie
Partner – senior adviseur

Piet is binnen ProMissie nauw betrokken bij de ontwikkeling van producten/kennisgebieden en werkt met veel plezier te midden van familiebedrijven in het MKB. Zo bouwde hij ruime ervaring op bij de advisering van familiebedrijven. Als senior consultant helpt hij met name de betrokken familieleden goede afspraken te maken op het terrein waar familie en bedrijf elkaar raken, terwijl hij ook adviseert bij de opzet van opvolgingsplannen en familiestatuten terwijl hij zelf diverse opvolgingsprocessen begeleidt.

tags: bedrijfsadvies bedrijfsstragie goed bestuur rentmeesterschap

Piet.lr - website

Direct contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website