19
februari
2019

Feedback versus kritiek

Feedback 2 2018Men wil negatieve feedback en kritiek nog weleens over één kam scheren, maar er is toch duidelijk een verschil tussen feedback en kritiek.

Feedback betekent letterlijk terugkoppeling of een evaluerende reactie achteraf. Feedback kan één van de belangrijkste opbouwende vaardigheden in communicatie zijn. Immers, door feedback wordt je zichtbaar, door feedback kun je groeien, wordt er meer rekening met jou gehouden en feedback kan bijdragen aan goede onderlinge relaties.

Feedback is dus een terugkoppeling die we geven of ontvangen op iemands gedrag of houding. Via feedback kun je leren hoe jouw gedrag of houding overkomt en welke (onbedoelde) gevolgen dat gedrag voor de ander heeft. Je houdt een ander dus een spiegel voor. Feedback kan zowel positief zijn ("Wat heb jij dat voorstel helder gepresenteerd. Ik snapte het meteen!") als negatief ("Ik vond het vervelend dat je mij tijdens mijn presentatie telkens in de rede viel").
Het verschil met kritiek is dat feedback uitsluitend over veranderbaar gedrag gaat, waar kritiek ook over andere zaken kan gaan. "Wat heb je een gekke stem" is kritiek en geen feedback. Opmerkingen over jouw product is ook geen feedback; opmerkingen over jouw samenwerking met de klant om tot het product te komen weer wél. Feedback gaat dus over veranderbaar gedrag. Waarbij het dan overigens aan de ontvanger blijft om er wat mee te doen.

Relatiemanagement
Het doel van feedback  is om positief gedrag te erkennen en te stimuleren, negatief gedrag te corrigeren, relaties tussen personen te verduidelijken en het begrip voor elkaar en voor het eigen gedrag te vergroten. Feedback is eigenlijk een vorm van relatiemanagement.

Medewerkers ontwikkelen zich het beste in een cultuur waarin zij open hun meningen kunnen delen en constructieve feedback ontvangen én geven.

Spannend
Feedback geven is wél verschrikkelijk lastig en kan spannend zijn, of het nu negatieve of positieve feedback is. Geven we negatieve feedback, dan zijn we vaak bang dat iemand boos wordt of dat het niet goed overkomt. Bij positieve feedback vindt de ander je misschien snel een slijmbal. Feedback ontvangen is zo mogelijk nog moeilijker. Bij negatieve feedback voelen we ons al snel aangevallen en bij positieve feedback voelen we ons verlegen worden. We praten er dan ook vaak overheen, in plaats van het te ontvangen: "Wat heb jij dat voorstel helder gepresenteerd." "Oh, het stelde niets voor hoor en trouwens, Karel heeft het meeste werk gedaan." Weg positieve feedback!

Een hele kunst dus, al met al. Zo op het eerste gezicht lijken er zelfs allerlei redenen en voordelen te zijn om juist géén feedback te geven: De sfeer blijft (schijnbaar) goed, eventuele conflicten/verschillen van inzicht worden toegedekt (conflict vermijdend dus) en het kost je geen energie om de feedback te verwoorden. Er zijn echter wel degelijk consequenties op langere termijn als je alsmaar geen feedback geeft. Je blijft je ergeren, want er verandert niets. Bovendien ontneem je de ander de kans om zich te verbeteren. En het draagt bij aan een negatief zelfbeeld: "Ik wil er wel wat van zeggen maar ik durf niet."

Wat zijn jouw ervaringen met het geven van feedback? Mail het ons.

Hoe geef je nu op een goede manier feedback? In onze volgende blog zullen we je handvatten geven hoe je dit doet.

Piet.lr - website

bobb logoDirect contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   ProMissie Veluwe 
   Kostersweg 29 Loenen

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.