04
juli
2018

Familiebedrijf: klaar met ruzie en gezeur

Ruzie in de familie? Dat willen we niet! In veel familiebedrijven gaat samenwerken niet vanzelf. En het wordt al helemaal spannend als het gaat over bedrijfsoverdracht! Natuurlijk zijn geschiktheid van de opvolger, de juiste prijs en een goede juridische en fiscale afwikkeling belangrijk. Maar waar het echt om draait, is de relatie tussen overdrager, opvolger en de overige familieleden.

Vrijwel alle families hebben het verlangen naar harmonieuze onderlinge relaties. Bij ProMissie stellen we dat onderwerp centraal in onze aanpak omdat in onze ogen een bedrijfsopvolging pas echt geslaagd is, als de familierelaties zijn versterkt.

Bij samenwerken als familie en ook bij bedrijfsopvolging heb je te maken met anderen. Deze personen denken en werken anders dan jij. In samenwerking onder spanning of bij bedrijfsopvolging wordt dit direct zichtbaar. Voordat we er erg in hebben ervaren we weerstand tegen onze visie. Wanneer de ander zich niet erkend voelt, ervaren we allebei een belemmering en dan wordt het samen optrekken al gauw stroef.

Wanneer we de onderlinge verschillen (h)erkennen en een weg vinden om die te benutten – in plaats van te bestrijden – komen we verder. Het gaat erom dat we weer in verbinding met elkaar komen. Dan leren we elkaar weer zien in de kwaliteiten die we hebben en kunnen we ruimte geven aan de verschillende inzichten. Zodra we in verbinding zijn met onszelf en elkaar, zal er vertrouwen en gelijkwaardigheid zijn. Er komt balans in het geven en ontvangen en de samenwerking zal constructief worden. Inzicht in en herstel van deze balans zorgt voor fundamentele verbeteringen in het samen optrekken en draagt bij aan een duurzame bedrijfsoverdracht. Dit herstel begint met inzicht in wat er gegeven is (maar niet gezien werd) en wat er niet ontvangen werd (maar waar men wel ‘recht’ op had).

Naast deze balans in geven en ontvangen zijn er nog een aantal facetten die bepalen hoe we ons gedragen en met elkaar omgaan. Dat zijn de feiten (zoals leeftijd, geslacht, functie, gebeurtenissen), de individuele psychologie (onder andere verantwoordelijkheid, vertrouwen, emotie, denkprocessen) en de transactionele patronen (interactie, communicatie, macht enz.). Gebeurtenissen vanuit het verleden hebben, bewust en onbewust, veel invloed op ons handelen. Wat er gebeurd is in voorgaande generaties, heeft invloed op hoe de huidige en toekomstige generatie denkt en handelt.


Gebeurtenissen uit het verleden hebben invloed op het heden en de toekomst

Het gezin van herkomst heeft een grote invloed op hoe mensen in elkaar zitten en wat hen drijft. Was er armoede in het gezin van herkomst? De focus kan dan in het heden liggen op genoeg geld verdienen. Werd er door opa verwacht dat vader de onderneming zou overnemen? Dan kan dit verwachtingspatroon ook doorgegeven worden naar de volgende generatie. Maar is dit wel wat de opvolger zelf wil? Door inzicht te creëren in deze patronen, erkenning te geven voor wat opa, oma, vader, moeder, zoon of dochter geïnvesteerd heeft, ontstaat er ruimte om eigen keuzes te maken. De zoon of dochter staat vrij in de keus om de onderneming al dan niet over te nemen, op de eigen manier. Door de verschillen te benutten in plaats van te bestrijden komt iedereen in zijn of haar kracht te staan. Dan wordt samenwerken weer leuk en komen we echt verder…

ProMissie gelooft in duurzame relaties en werkt daarom met een contextuele benadering vanuit deze verschillende facetten. Als vertrouwd adviseur van het familiebedrijf willen wij bijdragen aan een harmonieuze familie in een sterk bedrijf. Daarom volgen alle adviseurs van ProMissie dit jaar een masterclass Contextueel Inzicht als onderdeel van hun permanente educatie.

Patricia Hofman – ProMissie
Adviseur

Patricia Hofman site 2018

Direct contact?
Patricia Hofman
tel://06-51983004
Stuur Patricia een e-mail

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   ProMissie Veluwe 
   Kostersweg 29 Loenen

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.