Job, directeur/aandeelhouder: “ProMissie heeft zich vastgebeten in mijn zaak”

filtration1.lrHet is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een vijandige overname waarbij iedere poging tot onderhandelen op niets uitdraait. Job: “Ik voelde mij zeer bedreigd. En daar had ik ook alle reden toe.”

Achtbaan samenwerkende ondernemers
Job was tot medio 2010 directeur/aandeelhouder (45%) van een anderhalf jaar bestaande onderneming, die filtersystemen levert aan de chemische industrie. Het bedrijf opereert wereldwijd met een omzet van ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar. “Mijn hele ziel en zaligheid zaten in dat bedrijf”, zegt Job terugblikkend op een periode uit zijn werkzame leven, die zich misschien het best laat omschrijven als een dollemansrit over een achtbaan.

Van de een op de andere dag liet de andere aandeelhouder (55%) namelijk weten dat die het bedrijf wilde verkopen aan een investeringsmaatschappij. “Ik was helemaal niet toe aan zo’n grote stap. We waren immers pas bezig en de potentie tot groei was aanwezig. Ik voelde mij zeer bedreigd en daar had ik ook alle reden toe. De tegenpartij weigerde namelijk iedere vorm van overleg en had het uitsluitend gemunt op mijn aandelen.”

filtration2.lrMachteloos
In eerste instantie heeft Job geen idee hoe hij de zaken moet aanpakken. “Ik wist niet wat mijn rechten en plichten waren en voelde mij volledig machteloos. Toen achter mijn rug om mijn aandelen werden aangeboden aan de investeringsmaatschappij wist ik dat ik ondersteuning van buitenaf moest gaan zoeken. Via mijn accountant kwam ik vervolgens in contact met ProMissie. ProMissie heeft zich vastgebeten in mijn zaak", zegt Job, al bevond de hele situatie zich inmiddels al enkele maanden in een patstelling. “Volgens de statuten zou de tegenpartij bij een mogelijke verkoop eerst zijn aandelen aan ons moeten aanbieden. ProMissie adviseerde ons om hoe dan ook bij dat standpunt te blijven.”

Slim en vasthoudend onderhandelen
Job heeft uiteindelijk toch zijn aandelen verkocht, feitelijk met zijn rug tegen de muur. De andere aandeelhouder had met 55% van de aandelen meer zeggenschap. Maar samen met Adriaan Westerveld, de adviseur van ProMissie, wist Job wél het onderste uit de kan te halen. “Een van de eisen van de tegenpartij was dat ik voor een periode van drie jaar niet op de markt actief mocht zijn: een stevig concurrentiebeding dus. Maar na vasthoudend onderhandelen heeft ProMissie dat weten af te zwakken tot een relatiebeding en dat is vele malen gunstiger voor mij.” Onlangs is Job weer gestart met dezelfde activiteiten op dezelfde markt. “Omdat 90% van de kennis bij mij zit, ben ik nu een geduchte concurrent van mijn voormalige partner. Nee, dat zit ze beslist niet lekker. Ik kan alleen maar blij zijn dat ik dit hele verhaal achter me kan laten. ProMissie heeft haarfijn aangevoeld welke invloed zo’n vijandige overname op je leven heeft. Adriaan Westerveld van ProMissie heeft zich mijn lot persoonlijk aangetrokken. En dat heeft beslist geholpen.”

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website