Van uiteen liggende belangen naar rust in de verkoop

artikel verkoopbegeleiding siteHet specialistische productiebedrijf waar Arnoud samen met twee anderen aandeelhouder van is, heeft zo’n 60 medewerkers. “Bij ons staat alles in het teken van de klant. Doordat we Lean werken, proberen we in onze bedrijfsvoering alle verspilling weg te nemen zodat we ons helemaal op de toegevoegde waarde voor de klant kunnen richten. We gaan echt een stap verder in onze service.” Door die filosofie heeft het bedrijf een groeispurt gemaakt. “We hebben een goede omzetgroei gekend, maar ook in personeel zijn we gegroeid. Dat heeft er toe geleid dat kopers aan de deur klopten.”

Verschillende belangen
De mogelijkheid van verkoop leidde tot onrust bij de aandeelhouders. Arnoud was pas een paar jaar aandeelhouder en wilde dan ook nog wel even aanblijven als aandeelhouder. Voor een andere aandeelhouder kwam zijn pensioen in zicht. Hij stond wel open voor verkoop van zijn aandelen. De derde aandeelhouder was naast het bedrijf ook andere activiteiten aan het ontplooien en zag dus ook mogelijkheden.
Arnoud: “We zaten er alle drie met andere belangen in en vonden het daardoor lastig helemaal open te zijn naar elkaar. Normaal gesproken kunnen we altijd heel goed met elkaar praten, maar bij zo’n complex proces als verkoop moet je er eigenlijk een onafhankelijke, professionele partij bij betrekken. Dergelijke onrust is ook niet goed voor het bedrijf zelf. Er komt veel emotie bij kijken, het houdt iedereen bezig en geeft onzekerheid.”

Rust in het proces
“Eén van de aandeelhouders kende Piet Spruijtenburg en heeft hem bij ons geïntroduceerd. Die stap bracht veel rust. Je weet namelijk niet wat er op je af komt als je aan het begin staat van een verkooptraject.” Samen met collega Robert de Vries is Piet dit traject met de aandeelhouders aangegaan.

Arnoud: “We zijn eerst een avond met elkaar gaan zitten en hebben in alle openheid de verschillende belangen in kaart gebracht. Piet en Robert stelden ons de juiste vragen om dit in beeld te brengen. Ze behartigden de belangen van ons alle drie. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik minder de aandacht kreeg dan de andere twee. De persoonlijke aandacht die ze gaven aan mij, maar ook aan ons drieën als aandeelhouders vond ik écht de kracht van ProMissie.”

Het belang van een externe deskundige
Al vrij snel meldden zich een aantal kopers, waarmee oriënterende gesprekken zijn gevoerd. Eén van die partijen is de uiteindelijke koper geworden. “Het was de beste match voor ons alle drie. Ik heb zelf mijn aandelenpakket kunnen uitbreiden. Er was voor ieder wat wils.

Robert stond ons bij in het contact met de kopers. Hij kon ons heel goed adviseren in de onderhandelingen en met het vastleggen van afspraken in bijvoorbeeld de aandeelhoudersovereenkomst. Zelf denk ik na één pagina al: “Het zal wel.” Maar ze hebben het belang goed uitgelegd en de benodigde documenten heel goed met ons doorgenomen.
Piet onderhield het persoonlijke contact met ons. Er komt echt veel op je af bij zo’n verkoop, van waardering en due diligence tot personeelsgesprekken. Ze hebben veel informatie van je nodig en dat doe je niet elke week. Piet en Robert zijn deskundig met veel ervaring in verkoopprocessen en hielpen ons alle stappen op een goede manier te doorlopen. Dit proces is voor mijzelf ook een interessante leerschool geweest.”

Toekomst
Inmiddels is het tijd om naar de toekomst te kijken. Het contact met de nieuwe aandeelhouder verloopt positief. Arnoud: “Ze hebben een frisse blik op onze markt en ook op andere vlakken vindt er kruisbestuiving plaats. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Die kar gaan we samen trekken! Ik kijk positief terug op proces met ProMissie. Ik zou andere ondernemers aanraden om, als ze een verkooptraject in gaan, een externe deskundige als partner in te schakelen.”

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website