Robert, ondernemer: “Los van het bedrijf ziet Tamme de mensen en de belangen”

DRT 1Oprichting
In 1996 zag Double R Trading B.V., een onderneming die nieuwe motorfietsen, quads, buitenboordmotoren en onderdelen importeert en exporteert, het levenslicht. De onderneming is door Roelof Schiltmans en Robert van de Nadort opgericht. Vanaf de start van de onderneming is Tamme de Vries van ProMissie betrokken bij Double R Trading B.V., eerst als accountant en later als bedrijfsadviseur en sparringpartner voor de twee ondernemers. Naast de goede zakelijke adviezen van Tamme was de “persoonlijke” klik en belangstelling in de ondernemers de basis voor deze langdurige samenwerking.

Verkoopbaarheid of overdraagbaarheid
Roelof en Robert hebben een duidelijke visie ten aanzien van het beleid binnen de onderneming. De sfeer is open, transparant, informeel, maar wel professioneel. “Woord is woord. Kom je afspraken na.” Daarnaast moet iedereen elkaars taken over kunnen nemen. Double R Trading B.V. is dan ook niet opgehangen aan één persoon. Dit zou enerzijds een risico voor het bedrijf betekenen, anderzijds komt dit de verkoopbaarheid en/of overdraagbaarheid van een bedrijf niet ten goede. Dit is ook een advies wat Tamme de ondernemers telkens heeft meegegeven. Roelof en Robert hebben bewust privé en zakelijk gescheiden gehouden om de verstandhouding goed te houden en goede afspraken gemaakt. Tamme heeft daarvoor een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld. Een essentieel document voor samenwerkende ondernemers!

Familiebedrijf?
Karsten, zoon van Robert, was nog niet betrokken bij de onderneming. Vader Robert heeft hem bewust niet gestimuleerd om binnen Double R Trading B.V. te komen werken. “Laat hem eerst zelf maar bepalen wat hij wil.” Karsten heeft zijn eigen pad bewandeld. Hij begon aan een creatieve opleiding, heeft zelf een baan geregeld bij een andere motorzaak. Na een stage en vervolgens een baan bij BMW Nederland is het voor hem duidelijk geworden dat hij verder wilde in de import en export van motoren. Op terugreis van een wintersportvakantie heeft hij bij zijn vader aangekaart dat hij zijn toekomst in Double R Trading B.V. zag. 

Spiegelen
Door de jaren heen heeft Tamme Roelof en Robert geadviseerd en door kritische vragen te stellen ze een spiegel voor te houden. Er was al vaak besproken tot wanneer Roelof in de onderneming wilde blijven. Roelof en Robert schelen 11 jaar in leeftijd. Doordat Karsten had aangegeven in de onderneming te willen, was voor Roelof het moment daar om uit de onderneming te stappen. Tamme heeft dit overdrachtsproces begeleidt. “Los van het bedrijf ziet hij de mensen en de belangen”, volgens Robert. “Daarnaast kon hij de objectiviteit voor ons beiden goed bewaken door juiste afspraken vooraf.” Het proces is in goede sfeer en in alle rust gegaan. Bepaalde ideeën en bedragen moeten rijpen en daar is tijd voor nodig.

DRT 2De cursus Opvolgen in het Familiebedrijf
Zoon Karsten is inmiddels begonnen in het bedrijf, gewoon als werknemer. “Ik wil het niet zomaar in mijn schoot geworpen krijgen, maar er zelf voor werken. Het zelf verdienen.” Hij moet nog wel het nodige leren. Zo is hij onder andere begonnen aan de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf van ProMissie. De komende tijd gaat hij ontdekken of het ondernemerschap voor hem is weggelegd.

Familieband belangrijker dan bedrijf
Zowel Robert als Karsten zijn zich ervan bewust dat in een familiebedrijf het niet goed mogelijk is om zakelijk en privé gescheiden te houden. Belangrijk is dat zowel vader als zoon hebben uitgesproken dat de familiebanden voorop staan. “Werk is belangrijk, maar het leven draait niet alleen om hard werken en iets bereiken. Natuurlijk is het kicken om een gezonde onderneming te hebben en te behouden, maar dat is niet het doel. Het meest belangrijke is de band met familie en vrienden!”
  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website