• Home
 • Praktijkcases
 • Opvolgen in het familiebedrijf: Romantisch of grote verantwoordelijkheid?

Opvolgen in het familiebedrijf: Romantisch of grote verantwoordelijkheid?

20190416 les 1 10Dankzij de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf van ProMissie heeft ze meer bagage om straks de keuze voor het wel of niet opvolgen in haar familiebedrijf te maken. Het heeft haar veel gebracht, maar ze is er nog niet uit. “Andere dingen hebben nu prioriteit.” In gesprek met Lisa die onze cursus van 2019/2020 heeft gevolgd.

Een rugzak vol nuttige info
Haar drijfveer om de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf te volgen was vooral dat ze met anderen van gedachten wilde wisselen over opvolgen. “Enerzijds lijkt het romantisch om het familiebedrijf over te nemen, anderzijds is het spannend en een grote verantwoordelijkheid. Je wordt verantwoordelijk voor, in mijn geval, 250 gezinnen. Dat vind ik echt spannend.” De cursus maakt inzichtelijk wat er allemaal bij komt kijken. Het geeft inzicht op juridisch en ondernemersvlak, maar ook de zachte kant komt aan de orde. Elke les en elk thema was interessant: “Veel onderwerpen die heel nuttig zijn en die je in je rugzak stopt en er uithaalt als je ze weer nodig hebt.” Vooral de meer psychologische colleges vond ze bijzonder. “Eerst dacht ik er niet veel aan te hebben, maar nu merk ik dat ik er eigenlijk vaak over nadenk. Het is heel toepasbaar in de praktijk. Vooral het thema geven en ontvangen in relaties. Ik denk na over wat rechtvaardig is in relaties.”

De groep was heel divers. Er zaten deelnemers van uiteenlopende bedrijven in verschillende fasen van het opvolgproces in de groep. Omdat Lisa zo aan het begin staat, vond ze het interessant om te horen wat er bij iedereen speelt.

Eigen keuze
Haar vader en oom leiden op dit moment samen het bedrijf. De familie wordt bijgestaan door een adviseur, die de met de familie optrekt en een route uitstippelt voor de bedrijfsopvolging. Lisa wilde echter haar eigen keuzes maken. Via Google kwam ze bij ProMissie terecht. Een pré van ProMissie is dat er meerdere adviseurs zijn met elk hun eigen expertise, die lessen verzorgen of mentor zijn van de deelnemers.

Aanrader
Lisa heeft een zus en een neef die ook in aanmerking komen voor opvolging en er wel over praten. Zij hebben op dit moment nog niet echt een concreet beeld van hun mogelijke rol en taak in het bedrijf. Doordat Lisa de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf heeft gevolgd, merkt ze dat ze een inhoudelijke voorsprong heeft, waardoor het weleens moeilijk is om met hen hierover te sparren. “Ik heb inhoudelijke kennis over zaken, die zij niet hebben. Dat is best lastig.” Ze zou haar zusje en neef daarom ook aanraden de leergang te volgen. Het geeft meer bagage om een keuze te maken of bedrijfsopvolging wat voor je is.

Lisa is er nog niet helemaal uit. Op dit moment heeft ze een leuke en interessante baan buiten het familiebedrijf en bovendien gaat ze binnenkort verhuizen. “Eerst dat maar eens en dan kijken we weer verder.”

Wil je meer weten over de cursus Opvolgen in het Familiebedrijf kijk dan hier of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website