Een duurzame relatie met je adviseur

20201208 Newasco duurzame relatie adviseurWe zijn in gesprek met Marc Nieuwland, directeur eigenaar van Newasco De Hoop, een familiebedrijf dat al sinds 1900 bestaat en een historie heeft die teruggaat tot 1750. Marc is de vierde generatie en de vijfde generatie werkt ook al in het bedrijf. Newasco staat voor dienstverlening in textiel voor zowel de gezondheidszorg als voor 5 sterren hotels. Dat betekent naast reinigen van bed- en badgoed, dat ook de kleding van de bewoners van gezondheidszorginstellingen wordt gewassen, gestreken en weer schoon in de kast gelegd.

Het DNA van familiebedrijven
Adviseur Adriaan Westerveld trekt al 13 jaar op met Marc. Ze leerden elkaar kennen in het Baarns Ondernemersnetwerk en de persoonlijke klik was er meteen. Marc vroeg hem zitting te nemen in het bestuur van de STAK: Stichting Administratie Kantoor (ook wel familiestichting genoemd). De STAK is toezicht en klankbord voor alle aspecten rond familie, bedrijf en eigendom. Aan de spreekwoordelijke keuken tafel worden strategische issues en mogelijke richtingen en keuzes besproken. Hieronder valt ook de opvolging en het pad dat de kinderen als potentiële opvolgers af leggen. Behalve de moeder van het gezin, schuiven van tijd tot tijd ook de (schoon)kinderen aan bij de STAK-besprekingen.

De deelname van de adviseur van ProMissie aan de STAK was het begin van een langdurige relatie. Volgens Marc zitten duurzame relaties in het DNA van familiebedrijven: het hoort bij de cultuur en de kernwaarden. “Newasco gaat altijd voor de lange termijn en heeft duurzame relaties met werknemers, met klanten en leveranciers. De klik is daarbij belangrijk. Dan is een relatie vanzelf langdurig.”

Klankborden en toerusten
ProMissie is voor Marc de adviseur, die als klankbord ondersteunend en aanvullend voor Marc is. Klankborden houdt voor Marc ook in, dat hij wordt uitgedaagd. Dat is precies wat hij nodig heeft. Iemand die hem aanvult, ondersteunt, maar ook uitdaagt en prikkelt in de dingen die beter kunnen. Daardoor ontstaat bij Marc de drive om continue te willen leren en te verbeteren.

Duurzaamheid is waardevol
Het voordeel van zolang samen optrekken is dat je elkaar steeds beter leert kennen. Dat geldt niet alleen voor Marc en Adriaan. De adviseur kent het bedrijf en de mensen in het bedrijf kennen de adviseur. “De geschiedenis is bekend, je hoeft het verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.” Die duurzaamheid in de relatie met een adviseur vindt Marc heel waardevol.

Meedenken over de toekomst
Newasco is bezig met een ontwikkelingstraject: Newasco 6.0. Dit staat voor de 6e generatie en dus de toekomst van Newasco. Marc: “Ook hier speelt de adviseur een belangrijke rol in. Er wordt gekeken naar wat duurzaam is, hoe de markt zich ontwikkelt en hoe klanten veranderen.” De adviseur ondersteunt bij het nadenken over strategie, planning en financiering. Hij werkt hierbij samen met de accountant van Newasco. Ook de vijfde generatie, zoon Tim, werkt al in het bedrijf en heeft via ProMissie een jaar lang een cursus gevolgd over opvolging in het familiebedrijf. In tien bijeenkomsten wordt ingegaan op alle aspecten van het familiebedrijf en de bedrijfsopvolging: de positie en de persoonlijkheid van de deelnemers, goed bestuur, ondernemerschap, het verschil tussen de generaties en juridische zaken en financiële strategie. Een mooie toerusting.

Advies
“Zoek de uitdaging en de kennis écht op”, is het advies van Marc aan familiebedrijven. “Daar word je als persoon en als bedrijf beter van. Vandaag de dag is het niet haalbaar om op alle gebieden van de bedrijfsvoering even goed onderlegd te zijn. Dus trek externe mensen aan die jou daarbij met kennis en vaardigheden kunnen bijstaan. Natuurlijk heb je zelf kennis van de branche, maar voor opschalen, strategie en andere zaken is het echt belangrijk om een goede adviseur te hebben. En dan is iemand die al langer met je meeloopt heel prettig.”

Wil je eens vrijblijvend een kop koffie drinken met Adriaan Westerveld of één van onze adviseurs om te kijken hoe wij jou van dienst kunnen zijn. Neem contact met ons op. 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website