Tim, eigenaar van een banketbakkerij: “We kijken tevreden terug op een soepele overdracht”

Tim is al zijn hele leven werkzaam in de bakkersbranche en kent Tamme de Vries van ProMissie al 25 jaar. Tamme is nauw betrokken bij de zakelijke ondernemingen van Tim. Tim: “Het lijkt wel of Tamme onze gedachten kan lezen. We hoeven maar weinig woorden te gebruiken om elkaar te begrijpen.” Tim heeft een banketbakkerij die landelijk gebak levert aan supermarktketens en collega bakkerijen. Ruim 25 jaar geleden schakelde hij Tamme de Vries in, destijds als accountant, en de laatste jaren als bedrijfsadviseur van ProMissie. Onlangs heeft ProMissie geholpen met de overdracht van de banketbakkerij aan Tims kinderen, Marga en Aart.

De appel valt niet ver…
foto artikel banketbakkerij1“Mijn vader had samen met mijn moeder een bakkerij met kruidenierszaak”, vertelt Tim. “Ik ben dus opgegroeid in een bakkerij, want uiteraard moest er na schooltijd geholpen worden in de winkel.” Na het afronden van zijn middelbare school ging Tim naar de bakkerijschool. Tim: “Voor mij was dat een vanzelfsprekende keuze. Ik wist eigenlijk niet anders. Bovendien beheerste ik het vak goed, en dat stimuleert.” Na het behalen van zijn diploma besloten Tim en zijn vader de focus van de onderneming te verleggen naar brood en banket productie voor collega bakkers. De distributie breidde zich langzaam uit naar SRV wagens, marktlieden en uiteindelijk werd de overstap gemaakt naar productie voor supermarkten. Er werd een nieuw pand gekocht en het bedrijf groeide snel.

Verkoop
Aan het eind van de jaren negentig merkte Tim dat de prijzen steeds meer onder druk kwamen te staan. Tim: “Op dat moment hadden we te weinig capaciteit om voor een lagere prijs te produceren. Kwaliteit staat voor ons voorop. Toch moest er uitgebreid worden om een scherper geprijsde broodlijn te kunnen ontwikkelen. Ik was inmiddels 50 en wilde alleen uitbreiden als mijn kinderen bereid waren de zaak in de toekomst over te nemen. Mijn kinderen hadden daar op dat punt in hun leven geen interesse in. Ik besloot de zaak te verkopen.” Tijdens het verkoopproces schakelde Tim de hulp in van Tamme de Vries van ProMissie. Tamme was inmiddels ruim 15 jaar werkzaam voor Tim als accountant en ondernemersadviseur. Tim vertelt hierover: “Tamme hebben we leren kennen toen hij als accountant op onze zaak werd gezet door het bedrijf waar hij destijds werkte. We merkte al snel dat hij zich echt verdiepte in ons bedrijf, zowel cijfermatig als op persoonlijk vlak. We hadden zo´n goed gevoel bij Tamme, dat we hem al die jaren hebben aangehouden.” ProMissie begeleide Tim bij de verkoop van het bedrijf. Er werd een waardebepaling gemaakt en uiteindelijk werd de zaak verkocht tegen een goede prijs. Tim: “Tamme wist de vraagprijs aan de kopende partij goed te verantwoorden. Hij kon heel duidelijk beargumenteren waarom we een bepaald voorstel deden. Ik ben heel tevreden over de wijze waarop het bedrijf is verkocht.”

foto artikel banketbakkerij2Overdracht
Ondanks de verkoop van de bakkerij bleef Tim eigenaar van het pand. Hij besloot het pand te verhuren aan een banketbakkerij. Toen dat bedrijf in 2009 failliet werd verklaard besloot Tim de banketbakkerij over te nemen. Zijn kinderen hadden inmiddels aangegeven open te staan voor bedrijfsopvolging. Tims dochter Marga vertelt hierover: “Ik had ruimschoots ervaring opgedaan in de branche en had het gevoel mijn plafond te hebben bereikt. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kom uit een gezin waar zelfstandig ondernemerschap de normaalste zaak van de wereld is. Zowel ik, als mijn broer Aart voelden ons klaar voor de volgende stap.” Zodra het bedrijf stabiel draaide werd de zaak overgedragen aan Marga en Aart. Tim: “We hebben Tamme gevraagd als second opinion tijdens de overdracht, onder andere door zijn fiscale expertise. Hij heeft ons constant een spiegel voorgehouden.” Marga vult aan “Tamme is echt een vertrouwenspersoon. Zeker omdat hij mijn vader al 25 jaar adviseert. Zelf hadden we de expertise voor een gedegen overdracht niet in huis.”

Een goed gevoel
Marga en Tim geven aan zeer tevreden te zijn over de dienstverlening van ProMissie. Tim: “Tamme heeft ons geholpen om op tijd na te denken over de toekomst. Daardoor begonnen we al vroeg na te denken over de verkoop van het bedrijf. Dat heeft goed uitgepakt, want het versoepelde het latere overdrachtsproces. Daar zijn we echt tevreden over. Bovendien is de samenwerking met Tamme altijd sterk. Hij kan onze gedachten lezen, we hoeven maar weinig woorden te gebruiken om elkaar te begrijpen.” Marga: “Wat ik bijzonder vind aan Tamme, is dat hij ingewikkelde zaken heel makkelijk kan uitleggen. Hij zorgt ervoor dat je van begint tot eind alle stappen begrijpt. Hij is erg kundig in zijn vakgebied en goede sparringpartner. Al met al heb ik een goed gevoel over het hele proces.”

 

  • Onze vestigingen

   Stationsweg 35, Sliedrecht

   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   Herenstraat 52 Rhenen

   Graaf Florisweg 135 Gouda

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

Button website