21
maart
2019

Hoe geef je én ontvang je op een goede manier feedback?

Feedback 3 siteIn onze eerste twee blogs hebben we aandacht gegeven aan de visie of continue feedback de nieuwe norm is en het verschil tussen feedback en kritiek. Maar hoe geef (én ontvang) je nu op een goede manier feedback? Dat is nog een hele kunst. Als je op een verkeerde manier feedback geeft, kan je iemand kwetsen of juist het tegenovergestelde effect bereiken. De goedbedoelde feedback wordt als persoonlijke aanval ervaren en weg is het lerend vermogen.

Praktische tips

 • Feedback gaat over gedrag, niet over hoe iemand is. Als iemand stottert, kan hij of zij daar weinig aan veranderen. Zorg er ook voor dat je dingen aankaart die je zelf gezien hebt en geen zaken die je van horen zeggen hebt. Met informatie van anderen kan dit snel als roddelen ervaren worden of de ander ontkent dat het gebeurd is.
 • Vertel wat je hebt waargenomen. Hou het bij de feiten en probeer je eigen mening hierin niet te laten doorschemeren.
 • Geef de feedback ook zo snel mogelijk nadat je het gedrag hebt waargenomen. Hoe langer geleden, hoe kleiner de kans dat de ander nog weet waar je het over hebt. Maar kies het tijdstip wel goed uit: geef bijvoorbeeld geen feedback in een vergadering of als je boos bent.
 • Gebruik de ik-vorm en niet de jij-vorm. Als je feedback geeft als: “Jij bent altijd te laat, slordig, …………..” dan wijs je met je vinger. Eigenlijk zeg je dan: “Jij doet iets fout”. De ander zal zich aangevallen voelen en je feedback zal niet aankomen.
 • Door woorden te gebruiken als áltijd en nóóit, bestaat de kans om in een welles-niets discussie terecht te komen. Terwijl je waarschijnlijk baalt van een bepaalde situatie en je daarom kracht bij je woorden wilt zetten. Gebruik concrete data en tijdstippen, dit is veel duidelijker.
 • Geef vervolgens aan welk gevoel de ander jou daarmee geeft en wat de gevolgen zijn. Gebruik het woord ‘gevoel’ ook daadwerkelijk in je feedback. Bijvoorbeeld: “Het geeft mij het gevoel dat je het werk niet serieus neemt. Dit zorgt ervoor dat ik het lastig vind om afspraken met je te maken.’
 • Geef de ander de kans om hierop te reageren. Luister naar zijn uitleg. Vraag bijvoorbeeld of de ander je heeft begrepen en of hij de feiten zich hetzelfde herinnert als jij.
  Je wilt graag dat de ander zijn gedrag verandert. Vraag de ander hierom: “Ik zou het fijn vinden om samen met jou……………….”. Als je zo begint, wil je samen aan een oplossing werken. 

Als je feedback geeft, stel jezelf dan ook open en kwetsbaar op, luister goed, wees eerlijk en toon respect voor elkaar.

Kun je ook ontvangen?

Ook het ontvangen van feedback kan soms best lastig zijn. Vaak hebben mensen toch het gevoel dat ze aangevallen worden. Zie het vooral als een kans om te leren. Schiet niet in de verdediging, maar luister goed, vraag door en probeer de visie van de ander te begrijpen. De ander heeft waarschijnlijk ook een drempel over moeten stappen om de feedback te geven. Waardeer dat iemand deze moeite heeft genomen.

Dat wil niet zeggen dat je de gegeven feedback zondermeer hoeft te accepteren. Beoordeel de feedback en besluit wat je ermee wilt doen.

Feedback gaat om bewustwording van de neveneffecten van je gedrag en het verkleinen van de invloed van je blinde vlek!

Piet.lr - website

bobb logoDirect contact?
Piet Spruijtenburg:
06-22491256
Stuur Piet een e-mail

  • Contact

   ProMissie Rivierenland
   Stationsweg 35, Sliedrecht

   ProMissie Eemland
   Dorpsstraat 92 Bunschoten

   ProMissie Vallei en Heuvelrug
   Herenstraat 52 Rhenen

   ProMissie Groene Hart
   Graaf Florisweg 135 Gouda

   ProMissie Veluwe 
   Kostersweg 29 Loenen

   Contact: 085-8771690
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Contactpagina

  • Volg ons

   Neem contact met ons op

   Invalid Input
Button website

Promissie.nl gebruikt cookies voor een goedwerkende website.